How to bring more daylight to interiors

November 29, 2013

Last time I shared photos of cozy apartment to show you how good lightning can make a real difference in interiors. Today it’s all about light again, this time natural daylight. Afterall, it’s the darkest time of the year right know here where I live, so I think it is perfect time for posts about light, right?

Since we have long dark winter here in northern hemisphere, the use of natural sunlight is considered very important in Scandinavian homes. There are many ways one can get the most out of available natural daylight and I’ll list some of those below.

1. White walls. Because it reflects light so well, white is the wall color of choice. Besides, it looks fantastic with wood and is ideal backdrop for different colors and patterns.

beautiful Scandinavian living room

all white dining nook

creative home office with gorgeous light

2. Light flooring. Like white walls it reflects light and makes interiors brighter. White or almost white floors are very common in Scandinavian homes.

white wall and white floor

white Scandinavian living room from Elisabeth Heier

white bedroom and geometrical ferm living cushions

3. Large windows. Large windows allow the natural light to pour in. It’s common that those large windows don’t have any curtains or blinds either. You can consider yourself lucky if you live in an apartment or house with large windows so that you can make most of the available daylight. If your home has currently windows that you think are too small and you are planning some renovations in the future you may want to consider changing your windows for bigger ones. If you are interested in replacing your windows consult with your local professional team, for example one like Mentor Window and Door.

EPL

large windows. white modern kitchen with pops of yellow

beautiful light in Scandinavian home

black and white and bright living room

 4. Roof windows, suntunnels. These complement the traditional windows and add interesting light effects. Roof windows can bring light also to the rooms with no vertical outer walls. Like for traditional windows you may want to have blinds for roof windows for those hot sunny days. VELUX®, for example, has many beautiful blinds in their product range that would be perfect fit for Scandinavian style interiors. You can check out the collection in VELUX web shop.

beautiful kitchen with skylights bathroom with skylights

skylights in bathroom. grey and white and raw wood

 I hope this post made your day a bit lighter and I’m really hoping it will be snowing soon so that everything would turn from muddy and grey into bright and white!

 

// images from 1. SignePling 2. Sofia Landin 3. 101 Woonideeen 4. Annaleenas Hem 5. Elisabeth Heier 6. Ferm Living 7. Petra Bindel 8. Bo-Bedre 9. Residence 10. Lantliv 11. and 12. VELUX 13. Elisabeth Heier //

 

Disclosure: This post contains sponsored links.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments

 • CurtainsUK

  It is all stunning pictures.. !! Thanks for sharing with us..!!

 • Maarja

  See valgus-ihalus on meil siin, põhja pool, vist geenidega kaasa antud. Kui mina mõnda ruumi näen, siis minu esimene mõte on alati, kuidas seda valgusküllasemaks saaks. Heledad ruumid, minimanslitlikum sisekujundus, sobivad aknakatted.

  Samas mõni aeg tagasi sattusin nägema tervet hooaega mingist USA sisekujundus saatest. Ja mind siiralt üllatasid sealsed stiili-valikud. Niigi madalate lagedega ja väikeste akendega eluruumid värviti ühtlaselt tumedaks, toad sisustati massiivse uusantiigiga ja akendele riputati lisaks ribikardinatele ette veel ka paksust kangast kardinad. Kui mõned erandid välja arvata, siis minu jaoks meenutasid need “new and improved” elamised seda stseeni Pöial-Liisi muinasjutust, kus päikese ja valgusega harjunud Pöial-Liisi pidi pimedasse mutiorgu elama minema… ;D Samas, äkki kui ma oleksin ka kusagil L.A. kuuma päikese käes ülesse kasvanud, siis ma otsiksingi päikese eest varju ja kujundaksin oma kodu vastavalt? Näh, ei usu – ma armastan valget värvi selleks liiga palju! :D

  • anu@decordots

   See võrdlus pimeda mutioruga on väga tabav, tean väga hästi, milliseid kodusid sa silmad pidasid. Ei saa ka mina aru, kuidas mõned suure varanduse sellisesse sisekujundusse tahavad investeerida… aga noh varieeruvus rikastab maailma :) Ma olen siiski väga rahul, et elan siin põhjapool. Hea meelega näeks siin Eestis veel rohkem põhjamaist stiili levimas, sest tegelikult enamus mööblipoode ju pakub siiski ikka veel suhteliselt inetut kohati slaaviikku mööblit..

Leave a Comment

Theme by Blogmilk + Coded by Brandi Bernoskie